Använda molnet

Hjerngympa 140128 

Vad är egentligen lagra i molnet?

Ibland hör man uttryck bland seniorer typ

Överallt läser jag om att arbeta i molnet. Jag kanske börjar bli gammal och trög, men jag har inte förstått vad molnet är?

Lagra i eller använda molnet  betyder att man använder programvara eller lagrar filer på en server (dator ) på internet istället för på  egen dator.

Ett exempel på att använda molnet är epostkonton typ gmail eller hotmail där ligger eposten på en annan dator nånstans i världen. Du kommer åt eposten via internet via en dator, surfplatta eller smartphone  genom att logga in på ditt epostkonto. Du måste då vara uppkopplad mot internet för att kunna läsa eposten vare sig det är ny eller gammal epost.

Gmail och hotmail är exempel på appar (program)  på din dator som arbetar i din webläsare och som körs i molnet.

Andra exempel på molntjänst är Office Web apps och Google docs som är verktyg som använder ordbehandlare typ word och kalkylark typ excel direkt i molnet. Dokumenten du framställer lagras då på servern som tillhandahåller tjänsten men du kan också exportera dokumentet till din egen dator.

Fördelen med att använda molntjänster är att man når programmen eller filerna från vilken dator som helst när man loggat in.

Youtube är en användbar gratis molntjänst för att lagra och visa egen video– du kan ladda upp familjefilmer och göra dem tillgängliga bara för dem du vill. Det mesta på Youtube ligger faktiskt upplagt så  attdet bara  användas i en snäv krets.’

FOTO-tjänster typ Picasa ,Flickr tillhandahåller på samma sätt lagringsutrymme för bilder som du kan visa olistat dvs ej sökbart man måste ha en länk för att se.

Man lägger upp videon eller bilderna  olistade  går det inte att söka med tex Google utan man måste ha länken till videon eller bilderna för att kunna ta del. Man kan även lägga upp i formen privat men då begränsas antalet som kan ta del och är ofta inte praktiskt användbart.

LAGRING AV FILER I MOLNET

Du använder samma filer på flera datorer och den senast uppdaterade filen finns alltid uppdaterad  i molntjänsten.

Exempel på användning

-Man  har flera datorer ( apparater  typ smartphone, platta, laptop)  och vill komma åt vissa filer även på jobbet på resa eller i fritidshuset. Filen som ligger i molnet uppdateras eller uppdaterar motsvarande fil automatiskt i datorer som ansluts- dvs en synkronisering sker så att anslutna datorer har senast uppdaterade version.

du vill förmedla filer till andra som kan hämta ned  dem från en plats du anvisar i molnet

du vill ha en bacup av viktiga filer på annat ställe än i datorn eller hemma eller på USB minne i bankfack och på ett brandsäkert ställe.

De mest använda Molnlagringstjänsterna  är Dropbox  2GB gratisutrymme  Skydrive 25 GB gratisutrymme och APPLEs  motsvarighet iCloud

En video som visar hur du använder en lagringstjänst  tex dropbox—

  Att börja använda dropbox och lagra bilder som man vill visa för andra är ett bra sätt att lära sig lagring i molnet.

registrera  ett konto på dropbox och börja redan nu och öva!

Notera att man kan lägga filer i en mapp som heter public på dropbox och därifrån skicka en länk till någon man vill ska ta del  av filen- länken får man genom att högerklicka på filen i dropboxen

Skydrive  fungerar lika som dropbox men där har man betydligt mer gratis lagringsutrymme.

Filerna ligger skyddade i molnet och ingen kommer åt dem utan ditt lösenord

KRYPTERING av vissa filer?-ÖVERKURS  för den intresserade

Det går att skydda mer känsliga filer med kryptering både i skydrive och dropbox-Man behöver då installera ett gratisprogram(app) i alla apparater man har som skall kunna se filerna som krypterats

Om ditt lösenord för dropbox eller skydrive kommer på avvägar kan ändå ingen läsa filerna du valt kryptera då de blir oläsliga med denna metod utan kännedom om krypteringsnyckeln.

Läs mer om kryptering här

Sammandrag om kryptering av mapp i dropbox ( skydrive )

Det låter kanske lite komplicerat med kryptering men är enkelt att anordna och använda. Du når den krypterade delen av dropbox ( skydrive) via en virtuell mapp Z som dyker upp i utforskaren när du angivit ett lösenord för kryptot.

I mitt fall har jag samlat alla filer som jag har krypterade i en mapp jag namnat  Aktuella filersync som ligger i Boxcryptor på datorn . I datorn eller plattan eller smartphone kan jag läsa filerna okrypterade i denna mapp Z  när jag är inloggad. Om jag inte loggat in på Boxcryptor syns inte den virtuella mappen Z ,

datorb

Kryptot finns bara på din dator och ev mobila enheter och kräver lösenord för att kunna användas i datorn eller mobilen.

I dropbox  ( skydrive )ligger  de krypterade filerna i särskild mapp boxcryptor.bc nedan ser man mapparna i dropbox till höger

dropbox12

Om någon öppnar hackar sig in och försöker öppna en fil i mappen på dropbox står det bara galematias..dvs den är oläslig- Glömmer du kryptolösenordet kan du aldrig läsa filerna igen i Z ..

Detta inlägg publicerades i lagring bacup. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s