310 LÅNA BOK FRÅN BIBLIOTEKET

© Bengt Agert   uppdaterad 170309

LÅNA BOK FRÅN BIBLIOTEKET

Om man har ett lånekort från Lundsbibliotek kan man låna elektronisk bok som kan läsas i plattan Det kan var en vanlig bok eller ljudbok. Man behöver en  speciell bokapp

Hur man gör framgår här  -bibliotekets information –utdrag av det viktigaste nedan

Adobe-id behövs   skaffar man här Adobe-id Behövs för appen när man läser boken första gången   för att appen ska fungera.

Adobeid är den epostadress du använt vid registreringen som tillsammans med lösenordet som valts gör att du kan logga in på  appen .

iPAD

Innan du kan låna första gången måste du ladda ner appen Bluefire Reader

bluefire

och auktorisera appen med ditt Adobe ID i en ruta som dyker upp när Bluefire reader öppnas första gången Du fyller i epostadressen i rutan ”adobeid” och lösenordet i andra rutan. Stäng sen appen och starta om och kolla att en sida  med två gratisböcker kommer upp.

 Hit går du på biblioteket Sök fram en e-bok du vill låna 

Inloggning på bibblan ser ut så här när du klickat login ( hänglås) överst till höger på Lund stadsbiblioteks alla sidor.

 

bibbla

Instruktioner från Lund stadsbibliotek– Använder du annat bibliotek får du googla fram i biblioteket och leta upp e böckerna och använda den inloggning det biblioteket kräver resten av instruktionerna fungerar på alla bibliotek.

 1. Logga in  på webbsidan med ditt bibliotekskortsnummer/personnummer och pinkod.
  Vi rekommenderar att du använder webbläsaren Safari.
 2. sök fram en ebok du vill låna 
 3. Klicka på bokens titel.
 4. Klicka på knappen Ladda ner (Epub).
 5. Klicka på länken Bluefire Reader för att hämta boken 
 6. Du hittar e-boken på sidan Mina lån i biblioteket under hela lånetiden. Där står hur lång lånetid du har kvar och om det behövs kan du ladda ner boken på nytt.
 Appen Bluefirereader  är enkel att använda- klicka på kugghjulet och ändra lite på inställningar av textstorek och ljus så att du får en behaglig läsning. sidan du läser i boken kommer upp när du läser nästa gång. Om flera läser kan man bokmärka sida.

 

ANDROIDPLATTA

Innan du kan låna första gången behöver du ladda ner appen Aldiko Via Google Play och auktorisera appen med ditt Adobe ID. 

aldikoAldiko appen

 1. Logga in  på webbsidan med bibliotekskortsnummer/personnummer och pinkod.
 2. Klicka på bokens titel.
 3. sök fram en ebok du vill låna
 4. Klicka på knappen Ladda ner (Epub).
 5. Boken hamnar i Nedladdningar och heter .acsm ( filnnamn med ändelsen .acm) . Klicka på nedladdningslänken så öppnas boken i Aldiko.
 6. Du hittar e-boken på sidan Mina lån i biblioteket under hela lånetiden. Där står hur lång lånetid du har kvar och om det behövs kan du ladda ner boken på nytt.

Anm För att hitta boken  en fil med ändelsen .acsm klickar man på de tre strecken överst till vänster i Aldiko och sen på filer leta upp Download och öppna den mappen och leta upp boken  därfilen med boken har ändelsen .ascm och klicka på den.