101 Startövning

© Bengt Agert uppdaterad 170304

STARTÖVNING

STARTÖVNING  för Plattcirkel Grund

Besvara först alla frågor titta först därefter på kommentarerna och dra dina egna slutsatser! Vet du inte hoppa vidare till nästa punkt!

1 Finns många appar i standby på plattan just nu ? Hur många?

Det är alla appar som inte syns på startskärmen som startats tidigare och inte har avslutats helt och ligger i bakgrunden.

2 Hur stänger du normalt av plattan ?

3 Hur många appar finns på startskärmen som du nästan aldrig använder ?

4 Starta den app som du använder för att gå ut på internet tex för att Googla.

Hur många flikar med olika websidor syns i den webläsaren?

Var finns historiken över websidor du tidigare besökt?

Läs inte kommentarerna förrän du besvarat frågorna !

KOMMENTARER

1 Man ser alla appar i standby genom två knapptryck på hemknappen på iPad och via en ikon till nere till höger på en androidplatta.

Finns det massvis med appar i standby då har du 0 koll– rensa plattan regelbundet från standbyappar helst varje gång den används från alla appar som är igång!

Tex Om man övar på en app och blir den kvar i standby i det läge du lämnade den . Åven om plattan stängts av helt och startas om ligger appen kvar i standbyläge, Även om du startar appen från startsidan kommer appar oftast upp i det läge den har i standby.

Den vanligaste frågan på en webcirkel är ” Vad gör jag nu” när man kört fast i en app Svaret är: leta efter ikoner text och peka på eller känn på kanterna av skärmen om något dyker upp

Annars gå till standbysidan och stäng appen Starta sen om appen och börja om!

Med iPad drar man med fingret uppåt på varje app i standbyskärmen för att ta bort. I Android gör man samma men det finns också en ikon att peka på då försvinner alla appar i standbyläge samtidigt.

2 Om man trycker lätt på avstängningsknappen går plattan i standbyläge Om man håller inne knappen en stund och och följer ev instruktion på skärmen stängs plattan av. Med vissa fodral och iPad räcker det med att ”stänga locket” på fodralet för standbyläge . Standbyläge innebär viss strömförbrukning.

Stäng av plattan ordentligt vid dagens slut så varar batteriet längre både i livslängd och tid att arbeta med plattan mellan laddningarna.

Ett lihtiumbatteri får längst livslängd om man laddar först när det behövs säg 10-20% kvar och slutar ladda när batteriet är fullt, Inte bra för livslängden av batteriet att ha plattan ansluten hela tiden till laddaren eller att plattan ansluten för laddning när batteriet är 100% laddat. Ett batteri kan laddas X antal gånger sen tappar det sakta kapaciteten -möjlig användningstid mellan varje laddning minskar.

3 Appar som används mest ska man ha på startsidan och appar som aldrig används på andra sidor eller överväg att avinstallera om det går. Om man använder många appar är det lämpligt att samla dem i mappar i olika kategorier typ tidningar ,TV, kartor, spel etc Man kan ha 50-100 appar på startsidan med appar i mappar och mest använda friliggande.

4 Webläsare dvs appar som ansluter till websidor på internet typ Safari Chrome etc är lite krångligare i plattan än i en dator då de inte rensas vid omstart av plattan. I datorn öppnar de websidor man bestämt vid nystart som flikar. I plattan startar webläsaren som den såg ut senast den användes oberoende om plattan nyss startat

Alla websidor ligger kvar ,varje flik är en websida, och om man inte rensar bort flikarna regelbundet blir webläsaren trög att starta. Man får dessutom svårt att hitta om man ska hoppa mellan websidor tex man läser en sida med länkar där varje länktryck ger en ny websida (flik) sen ska man hoppa tillbaka. Kan bli ett virrvarr av flikar med websidor.

Historiken med websidor man besökt är bra om man inte aktivt använder bokmärken. Man hittar enkelt länkar att peta på till ställen man ofta besöker Historiken hittar man om man pilar runt bland ikonerna och letar- I iPad bland favoriter och i Chrome via ”tre små prickar” uppe till höger.

Grundregel ta regelbundet borta alla flikar som inte används kryssa bort dem. I Safari finns sen översikt via ikon där man överblickar och enklare kan ”kryssa bort” websidor (flikar i webläsaren)

HUR GICK DET?

Kunde inget eller bara något av detta.

Du har stor nytta att lära grunderna ordentligt i grundcirkeln . Läs allt i ordningsföljd om du läser själv åtminstone de två första lektionerna Öva ordenligt.

Öva på alla appar i cirkelmaterialet även om du därefter inte ska ha dem kvar efteråt DÅ DU TVINGAS LETA RUNT I ALLA APPAR EFTER IKONER ATT TRYCKA PÅ  SOM ÄR DET BÄSTA SÄTTET ATT LÄRA PLATTAN.

Kunde det mesta. Bravo tillämpar du det också? Det underlättar plattanvändningen rejält speciellt om man använder plattan till mycket och är nyfiken på nya appar. Du kan välja och hoppa och läsa det du behöver i cirkelmaterialet

Annonser