116 BREDBANDSKOLLEN

©Bengt Agert   uppdaterad 170306

 BREDBANDSKOLLEN

 

Installera appen Bredbandskollen  bbkoll 

Öva genom att avinstallera appen igen och sen  installera den igen om du vill ha den kvar

Så här använder man appen

starta appen

Starta mätning

Läs av nedladdad mängd data i internetanslutningen..

I ipad får man trycka på fliken mäta för att använda mätaren

Appen bra för snabbkoll om man har trögt internet  tex på ett hotell där man är uppkopplad eller att för mäta att man får ungefär den hastighet man betalar för

I Windowsplatta finns inte appen utan man får googla fram bredbandskollen och mäta

2 värden nedladdningshastighet tex när man surfar och uppladdningshastighet tex när man skickar epost

Är värdena låga för nedladdning mindre är 1-2 Mbit/s  går internet trögt För uppladdning  räcker  det vid normalanvändning med lägre värden.

Klicka på bilden Mätvärden för en bredbandsanslutning med ett  normalt 50/10 abonnemang dvs 50Mbit/s ned och 10 Mbit/s uppmätt via  en modern router.

bredbkoll

Bredbandskollen är en bra app att kolla med om man tycker internet går långsamt  Normalt behöver minst 2-4 MB/s för att kunna ta emot TV som är mest krävande- 4G nätet ger normalt 8-40MB/s men kan var betydligt lägre under semestertider på turistorter när många uppkopplade. Vanlig WiFi hemma kopplad till bredbandsnätet beroende på abonnemang och routertyp 10-100Mb/s.

Hastigheten i trådlöst WiFi-nät varierar beroende på var befinner sig och är  lägre än vad man kanske betalar för då det kan finnas hinder i vägen i form av väggar till routern som sänder ut wiFi signalen  Routern kan också  tekniskt begränsa och bara klara en viss hastighet. Om man mäter med en dator uppkopplad via sladd till internetuttaget får man verklig leverrad internethastighet..

Om många är uppkopplade samtidigt sjunker hastigheteten då man delar på nedladdad mängd vid samtidig användning.

Internet via 4G nätet Där kan man ställa högre krav på att abonnerad hastighet är i samma härad som utlovas-minst hälften anses godtagbart, Ofta får man ut 10- 20 Mbit/s nedladdat

 

Annonser