Uppdatera och rensa från skräp från datorn

uppdaterad 150116 

Togs upp översiktligt på hjerngympan 13/1 2015 med pågarna ,Man kan   göra jobbet på den egna datorn. Genom att växla fönster på skärmen kan man hela tiden läsa.

 RENSA DATORN REGELBUNDET SÅ HÅLLER DEN SIG FRÄSCH OCH SNABB

Det är bra att rensa datorn i bland från skräp och diverse mög som smugit sig in som kan göra datorn långsammare.

Nedanstående 4 rutiner  funkar bra att hålla datorn ren

Jag förslår 2 välbeprövade pålitliga och bra program som är säkra.

Dessutom 2 rutiner Kolla bland installerade program sorterade i datumordning att inte nåt ”lurt” smugit sig in . Kolla bland tillägg i webläsaren och avaktivera om du misstänker något tillägg .

CHECKLISTA HÅLLA DATORN FRÄSCH

1 Kör regelbunden rensning av datorn minst 1 gång i veckan med CC Cleaner.

Rensa datorn med CCleaner acceptera allt den tar bort tömmer bla papperskorgen

Se hur det går till här

OM DU HAR PROBLEM MEDkonstiga  annonser som poppar upp

2 Kolla att inte oönskade tillägg finns i webläsaren 

Chrome skriv  chrome://extensions/  i webadressfönstret och se vilka tillägg  som är aktiverade- avaltivera om du är misstänksam mot något.

Hur man inaktiverar tillägg i webläsarna Explorer och Firefox hittar du här under step 2

3 Kolla ibland så att inte oönskade program smugit sig in  –

om man laddat ned något från internet brukar ibland en del mög hänga med tex en sk taskbar överst i webläsaren eller annonser som poppar upp om spelsiter eller en ruta poppar upp och säger att du behöver snabba upp din dator. Det är typiska exempel på skräp som kommit in och som man ska ta bort.

Gå in via  Kontrollpanelen /avinstallera program

Om du laddat ned något leta på datum. Klicka på datumetiketten då  sorteras programlistan i datumordning och man kan då ofta se om något annat smugit sig in på samma datum som när man själv installerade ett program.

I detta fall har jag sorterat programmen i datumordning och laddat ned PDFcreator och fick ytterligare ett program med PDF architect med som jag sen avinstallerade.

kpal

Leta bland programmen efter de indikationer du kan ha  få av det som poppar upp-Googla på namn i popups på skärmen det kan ge tips på misstänkta program. Avinstallera program om du hittar nåt som stämmer med dina efterforskningar.

Är du osäker ta en skärmdump på programtablån och maila som bilaga till Bengt för råd– Hur göra skärmdump? kolla längst ned!

Så här ser en programlista ut

En skärmdump av min programlista i kontrollpanelen/avinstallera program- notera att jag sorterat listan i tidsordning -Ett bra sätt om man letar efter nåt som smugit sig med tex vid en installation

Klicka på bilden så blir den större

bengts

Ta bort program du inte vill ha  !! Om du är osäker om du vågar ta bort –

Gör en skärmdump och maila bilden till mig så kan jag göra ett utlåtande..

Tryck på prnt screen och använd klistra in direkt i mailet då lägger sig hela skärmbilden i ebrevet eller om du vill bara vill skicka en del av skärmdumpen som en bild se instruktion nedan hur man gör

Skärmdump gör man så här i Windows 7 och 8   visar hur man klipper ut en del av skärmdumpen och sparar- sen kan man bifoga bilden i ett mail tex.

Först trycker jag på print screen sen öppnar jag paint och klistrar in bilden sen markerar jag området som skall användas och trycker på cropverktyget sä blir bara den markerade bilden kvar och till slut sparar jag bilden i jpg format på datorn, När mailet ska skickas kan bilden vara bilaga eller laddas in direkt i mailet via en symbol i epostprogrammet.

RENSA DATORN FRÅN ADAWARE

4 Rensa datorn från spionprogram  malware och spyware om du inte får bort problemen

SPYBOT    är ett bra program som klarar mycket  en länk längre ned för en lite äldre version av spybot-som fungerar bra

SPYBOT är en potentiellt stark virus-och mögdödare och bra att scanna datorn med och sen rensa om man tror sig ha fått skräp i datorn eller  datorn uppträder konstigt- Kom bara ihåg att köra SPYBOT som administratör som innebär att man startar programmet genom att högerklicka på ikonen på skrivbordet och välja köra som administratör då blir rensningsprogrammet som mest kraftfulltnär man tar bort möget.

Här kan du ladda ned SPYbot   från min dropbox och installera 

UPPDATERA INTE TILL EN NYARE VERSION AV SPYBOT OM PROGRAMMET FRÅGAR DÅ  DENNA ÄLDRE VERSION FUNGERAR LIKA BRA OCH MINA INSTRUKTIONER ÄR ANPASSADE TILL DEN ÄLDRE VERSIONEB

Kör Spybot och gör allt programmet föreslår vid installation tex en backup av registret som kommer i en egen ruta  och vid ett tillfälle ska du uppdatera virusdefenitionerna använd då en server som ligger nära i listan tex Tyskland. Stäng sedan programmet Spybot.

Använda spybot

Starta programmet som administratör som innebär att man startar programmet genom att högerklicka på ikonen på skrivbordet och välja köra som administratör då blir rensningsprogrammet som mest kraftfullt-

Börja med att uppdatera programmet

Starta sen scanningen

Ta bort allt skräp som den föreslår – klicka i en ruta för det

Acceptera varningen som kommer-Jag aldrig fått  problem efter minst 5 års användning.

Ibland vill spybot starta om datorn och scanna en gång till efter start -acceptera det .

Nu borde datorn vara ren

Det finns elaka virus som inte ens Spybot rår på men det finns andra knep- kontakta Bengt

 

Detta inlägg publicerades i säkerhet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s